sábado, 24 de octubre de 2009

PA AMB TOMÀQUET/BREAD AND TOMATO DE NEIL WILLETT


Pa amb tomàquet/Bread and tomato (edició en català i anglès)
Neil Willett
Ed. Comanegra, 2009
204 pp
16 euros


Un anglès cansat de viure al Regne Unit ve a Barcelona per a reseguir les petjades del seu compatriota George Orwell a Catalunya. Desprès de llegir el llibre Homenatge a Catalunya, Neil Willett es planteja retrobar Barcelona i veure què hi ha d´allò que describia en Orwell.

I es troba una realitat diferenta que, de totes formes, intenta explicar, la majoria de les vegades d´una manera excesivament tòpica i amb masses arguments trets de les guies de turisme anglosaxones.

La seva existència a Barcelona es basa en el trinomi: drogues, alcohol i festa. En fi, tot el que els seus camarades poden trobar als viatges organitzats tant a Calella com al Port Olímpic. L´autor, un buscavides, cerca la forma de sobreviure a Barcelona treballant com pot.

Potser la part més interessant del llibre és la descripció que fa del seu país tal i com ho veu desde Catalunya. Confón els costums espanyols amb els catalans. També té una errada important al dir que un President de la República Espanyola va ésser afusellat a Montjuïc.

Al final del llibre es centra en la narració del seu viatge interior, bastant més interessant que la barreja de festes i haixix que descriu una bona part del llibre. Potser és la part més sucosa i on un troba una mica de sentit. Entremig una sèrie de reflexions mig libertàries mig alcohòliques sobre l´anarquisme avui, els ocupes, etc.

Molts dels barcelonins trobaran que tot el que agrada a l´autor és tot el que ens molesta als habitants d´aquesta ciutat: soroll, borratxeres, drogues, festes constants a tots llocs, etc...

És un llibre vitalista, bastant ingenu i curiós per a qualsevol que hi vulgui conèixer com ens veuen desde fora, però crec que no aporta res de nou, doncs li falta una mica de ironia.

2 comentarios:

  1. Hola Luis,

    tengo una pregunta tonta: en el libro sale quien hizo la foto del cover?
    Te agradeceria mucho si podrias hechar un vistazo...

    Saludos,
    Alexandra

    ResponderEliminar
  2. Diseño de cubierta:FRancesc Moret.
    Fotografía de cubierta:Martí Dou.

    ResponderEliminar